Пішохідний похід 2 КС Центральними Піренеями – 2018

Звіт про пішохідний туристський спортивний похід 2 категорії складності Центральними Піренеями (район Верхні Піренеї Франції та район Уєска Іспанії), здійснений з 04 серпня по 14 серпня 2018 року. Керівник групи Ваколюк Яків Володимирович.

Підготовка до цієї мандрівки розпочалася із вибору району ще навесні, задовго до виходу на маршрут. Варіантів було безліч: від спекотних Понтійських гір до Динарського нагір’я чи засніжених Альп. У процесі вивчення літератури та інформації в Інтернеті, можливих напрямків з’являлося все більше. Серед критеріїв вибору: наявність красивих гірських районів Європи, можливість здійснити поїздку за два тижні, а після походу відвідати якесь цікаве місто. Тож згодом почали вимальовуватися конкретні напрямки і місця, де дійсно хотілося побувати насамперед. Серед них були Доломітові Альпи Італії, гори Франції та Іспанії – Піренеї і Юлійські Альпи Словенії.

Детальний розгляд означених районів розпочали з іспанських Доломітів. Їх фотографії вабили своєю красою. Все складалося доволі непогано, аж поки на одному із форумів ми не знайшли інформацію про обмеження щодо «дикого» туризму. Подальше дослідження, у тому числі, різноманітних правил і законів Італії, що стосуються національних парків і заповідних зон, показало, що, дійсно, організація табору чи бівуаку де-небудь в горах може обернутися значним штрафом (від 200 євро). Шукаючи вихід із ситуації та можливі лазівки у суворих рядках закону, ми з розпачем дізнавалися, що подібні правила діють майже у всіх країнах Європи у пік сезону. Відрізнялися лише міра відповідальності і суми штрафів за порушення. Ставало зрозумілим, що в Доломітах можна гарно «влипнути», адже там за порядком стежать аж чотири служби.


Згідно з правилами, самовільно ставати табором із палаткою не можна в туристичний період – з кінця квітня до кінця вересня. Однак є кілька винятків.

1. Дозволено стоянку біля притулків, так званих рефуджи. Лише у відведених місцях (за їх наявності) і тільки з вечора до ранку (приблизно з 19:00 до 8:00), в інший  час намет має бути  зібраний  і  запакований у чохол. У деяких притулках також діє правило, згідно з яким, навіть стоячи табором поряд, ви не можете готувати їжу, а маєте їсти в барі/ресторані притулку, що обійдеться недешево.

2. Можна організувати бівуак (ночівля у разі крайньої необхідності) будь- де, якщо вас застала вечірня пора і продовжувати рух за маршрутом уже не можна. Знову ж таки, дозволено лише з вечора до ранку (19:00 – 8:00). У деяких НПП також вказують висоти, нижче яких стояти заборонено. Як правило, це – зона лісу. Крім того, відстань від вашого бівуаку до найближчого притулку чи автомобільної дороги має бути не меншою за ту, яку можна подолати за одну ходову годину.


Звісно, ми планували використовувати всі можливі лазівки в законах та правилах. І відмовлятися від принад «дикого» туризму, ночівель у наметах поміж прекрасних гірських вершин явно не збиралися. Тож вибрали район, де, за відгуками, до самостійного туризму ставляться найбільш лояльно. Цим районом виявилися гори Піренеї безпосередньо на межі Франції та Іспанії. Отже, найважливіше рішення було прийнято, а попереду – захоплюючий процес детальної розробки маршруту, вибору пам’яток для відвідування і таке інше. Із основних: «Міст Іспанії», гірський масив Вінмаль, озера в цирку Естом Соубіран, цирк Гаварні з його однойменним Гранд Каскадом (водоспад заввишки 422 м, 12 каскадів), Пролом Роланда, Фаджа де лас Флорес – стежка-траверс над долиною Ордеса завширшки близько 2 м, над урвищем – 1 км, ну і, звісно, Монте Пердідо – найвища гора в районі маршруту.


Якщо надумаєте їхати туди, готуйтеся, що всю інформацію потрібно буде шукати англійською, ба, навіть італійською – на російськомовних, а тим паче, українських ресурсах її вкрай мало.

Маршрут поволі вимальовувався, і відправною точкою мало стати французьке місто – гірськолижний курорт Котре. А далі скалистими горами, мальовничими долинами і перевалами, повз безліч неймовірно красивих гірських озер і річок ми планували дістатися до іспанського міста Торла-Ордеса, де і завершувався маршрут.

Вид туризму
Пішохідний
Район походу
Центральні Піренеї (Франція та Іспанія)
Категорія складності
Друга
Протяжність активної частини
165 км
Сумарний набір висоти
8 500 м
Сумарне скидання висоти
8 050 м
Терміни проведення
04 14 серпня 2018


Тривалість
загальна
11 днів
активної частини
10 днів
днівки
1 день

Назва та шифр МКК
МКК ФСТ Харківської області
120-00-55555413

Читати звіт повністю або завантажити його на комп'ютер >>

0 коммент.:

Отправить комментарий

Внимание! Не забудьте выбрать подпись комментария. Пожалуйста, не выбирайте вариант "Анонимный"! Укажите своё имя, выбрав пункт "Имя/URL" (поле "URL" заполнять не обязательно). Или выберите для подписи аккаунт Google, тогда вы сможете получать на почту уведомления о новых комментариях: в правом нижнем углу формы комментирования поставьте галку в пункте "Оповещать".